Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka rybna
Przygotowanie szpinaku: Patelnię rozgrzać na wolnym ogniu, dodać łyżeczkę masła i posiekaną w drobną kostkę cebulę. Smażyć, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż będzie miękka- nie rumienić! Dodać umyte, pozbawione twardych ogonków liście szpinaku. Smażyć, aż do momentu, gdy szpinak całkowicie zwiędnie. Pod koniec doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na bok.
Do garnka o szerokim dnie lub na patelnię z przykrywką włożyć umytą rybę i wlać mleko, dodać liść laurowy. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez około 10 - 12 minut. Zdjąć z ognia wyjąć delikatnie kawałki ryby, liść laurowy wyrzucić. W razie potrzeby przelać mleko przez sitko tak, aby dokładnie oddzielić rybę od mleka.
*Sos beszamelowy: Na małym ogniu w rondelku roztopić 30g masła, dodać 30g mąki i ciągle mieszając smażyć przez około 2 -3 minuty. Zdjąć z ognia i stopniowo wlewać mleko(te w którym gotowaliśmy rybę), dokładnie mieszając. Postawić rondelek z powrotem na ogniu i ciągle mieszając gotować, aż sos zgęstnieje. Gotować, aż sos będzie gładki. Doprawić solą i pieprzem.
W żaroodpornym naczyniu na dnie układać kolejno rybę, dodać szpinak i całość zalać beszamelem. Delikatnie wymieszać.Łyżka na wierzch nakładać puree ziemniaczane, dokładnie pokrywając całość. Zapiekankę wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec przez 30 - 40 minut, aż góra będzie ładnie zarumieniona.
*do mieszania beszamelu używam trzepaczki, aby nie powstały grudki, gdy tak się stanie można użyć miksera, aby sos był gładki.
Smacznego!