Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na 2 łyżkach oleju a bułkę moczymy w wodzie. Do mięsa dodajemy cebulę, odciśniętą bułkę, wbijamy jajko. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą, pieprzem.Z powstałej masy formujemy małe pulpety i podsmażamy na patelni. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy al dente. Beszamel: masło rozpuścić w rondelku, oprószyć mąką i podgrzać, mieszając często łyżką. Zdjąć garnek z ognia i dolać zimne mleko, stale mieszając. Gotować na małym ogniu około 5 min, aż do zgęstnienia, stale mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć ryż, wlać połowę sosu beszamelowego,wyłożyć pulpety, brokuł i zalać resztą sosu. Całość posypać serem żółtym i piec 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 C