Ziemniaki starannie wyszorowac i ugotowac w mundurkach, w lekko osolonej wodzie. Jeszcze cieple obrac ze skórki, przepuscic przez braske lub starannie utluc tluczkiem. Make przesiac, maslo pokroic w kostke i razem z maka wymieszac z ziemniakami. Zóltka oddzielic od bialek, bialka ubic na sztywno ze szczypta soli, zóltka lekko roztrzepac i razem ze smietana dodac do masy ziemniaczanej, przyprawic sola, pieprzem i galka muszkatolowa, dobrze wymieszac. Dodac piane z bialek i delikatnie wymieszac. Zaroodporne naczynie wysmarowac tluszczem i posypac bulka tarta. Mase ziemniaczana wlozyc do naczynia, robiac po srodku owalne wglebienie na farsz. Cukinie dobrze umyc i osuszyc recznikiem papierowym, nie obierac. Cukinie pokroic na pólplastry, pietruszke umyc, osuszyc i posiekac. Cebule i czosnek obrac, umyc i osuszyc. Cebule pokroic na kosteczke, czosnek przecisnac przez praske. Na patelni rozgrzac maslo, wrzucic cebule, dodac pól lyzeczki cukru, podsmazyc minutke, dodac cukinie, sól, pieprz, papryke, 3 krople sosu sojowego, odrobine vegety, wymieszac, smazyc chwile czesto mieszajac, a gdy cebula zmiekknie, dodac keczup, oregano i czosnek, wymieszac i doprawic do smaku. Powstalym farszem wypelnic wglebienie w masie ziemniaczanej. Ser zólty starkowac na tarce o grubych oczkach. Dobrze rozgrzac piekarnik i wstawic zapiekanke. Piec okolo 20-25 minut w 180 stopniach do zrumienienia ziemniaków, a tuz przed zakonczeniem pieczenia, wierzch posypac zóltym serem i krótko zapiec.