Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zebrowa babka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda gazowana 1 szkl
olej rzepakowy 1 szkl
cukier waniliowy
cukier 1 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 5
mąka 2 i 3/4 szkl
szczypta soli
kakao ciemne 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Zebrowa babka

Do wysokiego naczynia wbijam jajka i wsypuje szklankę cukru razem z cukrem wanilinowym, całość miksuję, następnie na zmianę wlewam wodę, makę i olej całośc delikatnie mieszając lub miksując, na koniec dodaję szczyptę soli i przygotowaną ilość proszku do pieczenia.
Przygotowane ciasto rozlewam na pół w takich samych ilościach, do jednej części dodaję łyżkę mąki ziemniaczanej a do drugiej łyżkę kakao, każdą część ciasta dokładnie mieszamy.
Do wysmarowanej tłuszczem formy na przemian wlewamy ciasto, ja używam łyżki. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. przez 45 min, po upieczeniu posypuje cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak