Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki duszone z grzybami i kapustą kiszoną
Grzyby zalać niewielką ilością gorącej wody, nakryć i gotować do miękkości. Pozostawić w wywarze.
Kapustę kiszoną lekko przesiekać, zalać gorącą wodą w niewielkiej ilości, dodać ziele zngielskie i liście laurowe - ugotować pod przykryciem do miękkości, po czym odparować płyn.
Na dużej patelni z pokrywą (lub w szerokim rondlu z grubszym dnem) stopić smalec, dodać pokrojoną w piórka cebulę, lekko zrumienić. Dodać kapustę, razem przesmażyć. Dołożyć osączone ziemniaki oraz grzyby razem z wywarem.
Nakryć i dusić, aż ziemniaki będą miękkie, a większość płynu wyparuje.
Doprawić pieprzem ziołowym, płynną przyprawą do zup i świeżo wyciśniętym czosnkiem (można go też utrzeć na drobnej tarce) - dobrze wymieszać i jeszcze chwilę ogrzewać.
Można posypać zieleninką lub świeżo zmielonym pieprzem.