Przepis i sposób przygotowania na: Ziołowe ciasto wytrawne z srebrzystym serem pleśniowym
Kroki postępowania
Mleko z wodą lekko podgrzewamy i dodajemy pokruszone drożdże.
Do mąki wsypujemy : sól, cukier, suszoną przyprawę pomidorowo-bazyliową.
![Krok 1 - Ziołowe ciasto wytrawne z srebrzystym serem pleśniowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ziolowe-ciasto-wytrawne-z-srebrzystym-serem-plesniowym1-2.jpg)
Wszystko dokładnie wyrabiamy ręcznie lub robotem .
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość , ciasto dzielimy na dwie części. ( blaszka 22/9 cm. i 21/21 cm.)
![Krok 2 - Ziołowe ciasto wytrawne z srebrzystym serem pleśniowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ziolowe-ciasto-wytrawne-z-srebrzystym-serem-plesniowym2-2.jpg)
Podsypujemy mąką i rozklepujemy ciasto na szerokość blaszek.
Na ciasto wykładamy pokrojone w paski suszone pomirory, szynkę i srebrzysty ser pleśniowy. Do prostokątnej blaszki użyłam 1/3 składników nadzienia.
![Krok 3 - Ziołowe ciasto wytrawne z srebrzystym serem pleśniowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ziolowe-ciasto-wytrawne-z-srebrzystym-serem-plesniowym3-2.jpg)
W blaszce kwadratowej użyłam 2/3 składników nadzienia i nie rokowałam ciasta.
![Krok 4 - Ziołowe ciasto wytrawne z srebrzystym serem pleśniowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ziolowe-ciasto-wytrawne-z-srebrzystym-serem-plesniowym4-2.jpg)
Ciasta pieczemy w 180 C ok.35 minut.
![Krok 5 - Ziołowe ciasto wytrawne z srebrzystym serem pleśniowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ziolowe-ciasto-wytrawne-z-srebrzystym-serem-plesniowym5-2.jpg)