Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy zawijane ze schabu
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Ogórka pokroić w słupki, słoninę/boczek w cienkie paski
Na każdy plaster mięsa położyć trochę cebuli, słoniny/boczku oraz kawałek ogórka.
Plastry schabu z nadzieniem zwinąć w rulon i obwiązać ciasno nitką (aby nie rozleciały się podczas obsmażania i duszenia).
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć zrazy z obu stron na złotobrązowy kolor. Przełożyć do rondla, podlać wodą, tak aby przykryła zrazy. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, rozgniecione ząbki czosnku i kostkę rosołową. Dusić na małym ogniu, aż zrazy będą miękkie (ok. 60 minut). W razie potrzeby, dolewać co jakiś czas wodę.
Mąkę rozrobić z niewielką ilością zimnej wody, dodać do sosu, wymieszać.
Śmietanę rozrobić z niewielką ilością gorącego sosu, dodać do reszty sosu i dokładnie wymieszać.
Podawać na gorąco z ziemniakami/kaszą oraz surówką/buraczkami itp. Przed podaniem usunąć nitki!
Smacznego :)