Przepis i sposób przygotowania na: Zupa koperkowa z pulpecikami
Mięso mielone (najlepiej pomieszać 1:1 wieprzowe i drobiowe) mieszamy z jajkiem, namoczoną i odciśniętą bułką, częścią posiekanego koperku i przyprawami (sól, pieprz i ewentualnie jakaś przyprawa do mięsa). Nie dodajemy bułki tartej, masa powinna być trochę luźniejsza niż na kotlety. Formujemy małe pulpeciki, takie żeby zmieściły się na łyżce. Doprowadzamy zupę do wrzenia i wrzucamy do niej pojedynczo pulpeciki. Delikatnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze 5 minut. Posiekany koperek najlepiej dodawać już do talerza.
Jeśli chcemy nadać zupie trochę bardziej intensywnego smaku, to cebulę można zeszklić na niewielkiej ilości oleju i podsmażyć trochę pulpeciki przed wrzuceniem ich do zupy.