Kiełbaski pokroić w cienkie plasterki.Cebulę obrać,posiekać.Na rozgrzaną oliwę wrzucić plasterki kiełbasy i smażyć.Gdy kiełbasa się przypiecze,na paprykowy tłuszcz włożyć cebulę i zeszklić.Zdjąć z ognia.Kukurydzę osączycć z zalewy.Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Chili przekroić na pół,usunąć pestki,miąższ pokroić w cieniutkie paseczki.Kolendrę umyć,osuszyć.Zagotować bulion,dodać do niego kiełbasę z cebulą,groszek oraz kukurydzę.Doprawiać do smaku solą,kurkumą,kolendrą.Wrzucić pokrojone chili.Gotować 15minut.Śmietanę rozprowadzić z niewielką ilością gorącej zupy,dodać do garnka,wymieszać.Zupę rozlać do miseczek,posypać startym serem,udekorować kolendrą.