Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zupa pieczarkowa z makaronem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 0,5 kg
skrzydełka kurczaka 5 sztuk
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler 1/2 sztuki
cebula 1 sztuka
śmietana 18 proc 150 ml
makaron 150 g
masło
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Czosnek suszony Prymat

Porada

Jeśli wolimy do zupy zamiast makaronu można dodać pokrojone w kostkę ugotowane ziemniaki, kaszę, ryż lub jeść zupę już bez dodatku np. tylko z chlebem - wedle upodobania.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pieczarkowa z makaronem

Skrzydełka opłukać i przełożyć do garnka. Do skrzydełek dodać oskrobaną marchewkę, pietruszkę i seler. Wszystkie składniki umieszczone w garnku zalać wodą (tak około do 2/3 wysokości średniej wielkości garnka). Nastawić garnek na gotowanie. W osobnym garnku ugotować makaron wedle wskazówek na opakowaniu. Gdy warzywa będą już miękkie, ugotowane wyjąć skrzydełka i warzywa z wywaru, a wywar zostawić na małym ogniu, by dalej się gotował. Marchewkę pokroić na mniejsze kawałki i ponownie dodać ją do gotującego się wywaru. Opłukane pieczarki pokroić, cebulę niezbyt drobno posiekać. Podsmażyć pieczarki z cebulą na maśle, na patelni. Dodać podsmażone z cebulą pieczarki do wywaru z marchewką. Chwilkę gotować jeszcze zupę na małym płomieniu. Odlać trochę zupy, dodać ją do śmietany i wymieszać. Wlać wymieszaną z odlaną zupą śmietanę do garnka. Wszystko zamieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Na sam koniec do gotowej zupy dodać ugotowany i odcedzony makaron.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 16.06.2014 08:36
lubię takie zupy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak