Przepis i sposób przygotowania na: kania a'la pizza
Kroki postępowania
Kanię (u mnie w domu nazywamy Kanię Sowa) dokładnie oczyścić.
![Krok 1 - kania a'la pizza foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kania-ala-pizza2-2.jpg)
Namoczyć w jajku z solą i panierce i usmażyć z obu stron na maśle.
![Krok 2 - kania a'la pizza foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kania-ala-pizza3-2.jpg)
Na tak przygotowany "spód o pizzy" od strony blaszek położyć zioła do pizzy (szałwia, bazylia, oregano), czosnek w plastrach, cebulę w kostkach i pomidorki pokrojone w ćwiartki lub połówki. Doprawić solą i pieprzem .
![Krok 3 - kania a'la pizza foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kania-ala-pizza4-2.jpg)
Na to ser (najlepsza jest mozzarella, ale z braku żółty też może być). Można dołożyć pomidorków la efektu wizualnego.
![Krok 4 - kania a'la pizza foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kania-ala-pizza1-2.jpg)
Piec 10-15 minut o stopienia sera w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem polać keczupem i ozdobić bazylią. Smacznego! ;)
![Krok 5 - kania a'la pizza foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kania-ala-pizza0-2.jpg)