Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Doradca Smaku VI: Królik z babeczkami z purée ziemniaczano-musztardowym, odc. 24

5.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

skoki z królika
4 szt.
wino białe półwytrawne
1/2 l
mąka pszenna
50 g
boczek wędzony
300 g
cebula duża
1 szt.
pieczarki portobello
3 duże
pieczarki małe
12 szt.
passata pomidorowa
500 ml
olej rzepakowy
50 ml
masło klarowane
100 g
ziemniaki
1 kg
mleko 2%
200 ml
Musztarda francuska Prymat
2 łyżki
ser dojrzewający
50 g
ser mozarella
125 g
szczypiorek
masło
50 g
Bułka tarta klasyczna Prymat
50 g
Liść laurowy suszony Prymat
5 szt.
koperek
kilka gałązek

Do smaku:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Sól ziołowa jodowana Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
rozmaryn
Gałka muszkatołowa cała Prymat

Porada

Pieczarki doskonale komponują się z rozmarynem, który nadaje im „leśny” aromat.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VI: Królik z babeczkami z purée ziemniaczano-musztardowym, odc. 24

Kroki postępowania

1
Królika zalewamy winem i odstawiamy na noc do lodówki. Wyjmujemy i obsypujemy z każdej strony solą ziołową oraz świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Oprószamy mąką i obsmażamy w garnku z obu stron na rozgrzanym maśle klarowanym.
Krok 1 - Doradca Smaku VI: Królik z babeczkami z purée ziemniaczano-musztardowym, odc. 24 foto
2
W międzyczasie na rozgrzanym na patelni oleju podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy razem i przekładamy do garnka z królikiem. Kapelusze pieczarek portobello kroimy w paski. Białe pieczarki kroimy na połówki. Podsmażamy na patelni po boczku i cebuli. Doprawiamy do smaku rozmarynem i dodajemy do królika. Całość mieszamy, wlewamy passatę, dodajemy liście laurowe i dusimy ok. 40 min.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Królik z babeczkami z purée ziemniaczano-musztardowym, odc. 24 foto
3
W międzyczasie przygotowujemy babeczki z purée. W rondelku podgrzewamy mleko i doprawiamy do smaku świeżo startą gałką muszkatołową i solą. Ugotowane wcześniej w osolonej wodzie ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich zagotowane mleko i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy 2 łyżeczki musztardy francuskiej i starty ser dojrzewający i ponownie mieszamy.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Królik z babeczkami z purée ziemniaczano-musztardowym, odc. 24 foto
4
Formy na muffiny smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Nakładamy purée do połowy wysokości foremek. Kładziemy po plastrze mozzarelli i dociskamy kciukiem robiąc dziurkę w serze. Do dziurki wsypujemy posiekany szczypiorek. Następnie uzupełniamy purée i obsypujemy bułką tartą. Pieczemy przez 20 min w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Królik z babeczkami z purée ziemniaczano-musztardowym, odc. 24 foto
5
Królika wraz z sosem pomidorowym przekładamy na talerze. Podajemy z babeczkami z purée ziemniaczano-musztardowym. Danie możemy udekorować szczypiorkiem i koperkiem.
Krok 5 - Doradca Smaku VI: Królik z babeczkami z purée ziemniaczano-musztardowym, odc. 24 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak