Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku express: Gazpacho z serowym chipsem, odc. 2
Do miksera kielichowego wrzucić przygotowane składniki. Dodać oliwę z oliwek, wodę mineralną i doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką słodką mieloną.
Z pieczywa odciąć skórkę i pokroić w kostkę. Przełożyć do miksera wraz z połową pęczka kolendry i pokrojonym w plastry czosnkiem. Całość zmiksować i odstawić do lodówki do schłodzenia.
Parmezan zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ser nie będzie się przyklejał do tarki, jeśli zostanie posmarowany wcześniej oliwą. Orzechy laskowe rozdrobnić za pomocą noża na mniejsze kawałki.
Na blasze pokrytej pergaminem wyłożyć 6 porcji sera (powinny być w kształcie płaskich placków), posypać je rozdrobnionymi orzechami i doprawić świeżo startą gałką muszkatołową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na 10-15 minut (aż ser się zrumieni).
Schłodzone gazpacho podawać z chipsem serowym i listkami świeżej kolendry.