Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Doradca Smaku VII: Imprezowe tartinki, odc. 22

5.0
(33)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na 6 kanapek

łosoś wędzony
250 g
bakłażan
1
pomidory bez skóry
3
ogórek zielony
1
szalotka
1
rzodkiewka
4-5
serek śmietankowy
2 opakowania
krążki serowe do grillowania i smażenia
1 opakowanie
pieczywo
(jasne, ciemne, tostowe)
mix sałat
oliwa
ogóreczki konserwowe Smak
8 sztuk Smak
Sklep Prymat

Do smaku

Papryka słodka mielona Prymat
Sklep Prymat
Kminek mielony Prymat
oregano
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VII: Imprezowe tartinki, odc. 22

Kroki postępowania

1
Szalotkę kroimy w kostkę. Ogórek kroimy na pół, wydrążamy środek i kroimy w kostkę. Z dwóch pomidorów usuwamy miąższ i kroimy w kostkę. Łososia kroimy w drobną kostkę. Jeżeli ma skórę to wcześniej usuwamy ją. Rzodkiewki kroimy w ćwiartki, a potem w plasterki. Ogóreczki konserwowe kroimy w kostkę. Do dekoracji odkładamy kilka plasterków ogórka i rzodkiewki.
Krok 1 - Doradca Smaku VII: Imprezowe tartinki, odc. 22 foto
2
Do jednego serka śmietankowego dodajemy pokrojone pomidory i ogórki oraz połowę pokrojonego łososia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem czarnym, papryką słodką i mieszamy. Do drugiego serka dodajemy szalotkę, rzodkiewkę i ogóreczki konserwowe. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem czarnym i oregano.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Imprezowe tartinki, odc. 22 foto
3
Bakłażan kroimy na grube plasterki. Możemy za pomocą metalowego ringu wyciąć z nich równe okręgi. Smażymy na małym ogniu na oliwie z oliwek. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym i kminkiem. Pozostałego pomidora kroimy na plastry i smażymy na patelni obok bakłażana. Doprawiamy solą.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Imprezowe tartinki, odc. 22 foto
4
Krążki serowe kładziemy na rozgrzanej patelni grillowej i smażymy z obu stron. Kromki chleba pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 10 min, aż się zrumienią. Upieczone możemy wyciąć ringami w kształt koła.
Krok 4 - Doradca Smaku VII: Imprezowe tartinki, odc. 22 foto
5
Na grzanki dodajemy przygotowane dodatki. Część grzanek smarujemy przygotowanymi pastami, a na wierzchu kładziemy plastry rzodkiewek, ogórka i pozostałą część łososia. Na inne kładziemy kolejno usmażony plaster pomidora, bakłażana i krążki serowe. Na krążkach możemy położyć żurawinę.
Podajemy z mieszanką ulubionych sałat.
Krok 5 - Doradca Smaku VII: Imprezowe tartinki, odc. 22 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak