![](/assets/images/play-video-icon.png)
![Fotografia przedstawiająca Pasztet pieczarkowy, DS XIX odc. 4](https://pliki.doradcasmaku.pl/pasztet-pieczarkowy-ds-xix-odc-40-3.jpg)
Pachnie niepowtarzalnie, a jeszcze lepiej smakuje! Gałka muszkatołowa to przyprawa, której nie może zabraknąć w mojej kuchni. Jest aromatyczna, bardzo charakterystyczna i ma szerokie pole zastosowań, dlatego lubię mieć ją pod ręką, kiedy gotuję.
Gałka muszkatołowa to prawdziwy klejnot natury. Tę przyprawę otrzymuje się z suszonych nasion muszkatołowca korzennego, a mówiąc dokładniej z jądra nasion, pozbawionych łupiny. Muszkatołowiec rośnie w regionach tropikalnych. Gałka muszkatołowa była znana już w starożytnych Indiach, a do Europy trafiła ok. IX w. Ceniono jej właściwości prozdrowotne. Gałka muszkatołowa zawiera bowiem mistrycynę, która ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i antyoksydacyjne. W medycynie ludowej była wykorzystywana do leczenia bólu stawów, na bezsenność czy problemy z trawieniem. Tę przyprawę należy stosować z umiarem! Odrobina gałki muszkatołowej wystarczy, aby cieszyć się wyjątkowym, korzennym smakiem potraw.
Gałka muszkatołowa Prymat jest dostępna zarówno w całości, jak i w wersji zmielonej. Gdy otworzycie przyprawę, w całej kuchni uniesie się korzenny aromat. Wielu osobom od razu przywodzi na myśl potrawy podawane na Boże Narodzenie. Gałka muszkatołowa ma ciepły, lekko gorzki i pieprzny smak. Jest delikatnie pikantna i słodka zarazem. Da się w niej wyczuć również orzechowe nuty. To wszystko sprawia, że przyprawa doskonale komponuje się z i daniami wytrawnymi, i z deserami.
Kawa z gałką muszkatołową budzi mnie o poranku i zawsze wprowadza w dobry nastrój! To jedno z moich ulubionych zastosowań tej przyprawy, ale lista jest naprawdę długa. Doprawicie nią dania jednogarnkowe – gulasze, bigos. Korzenny smak gałki muszkatołowej wspaniale komponuje się z potrawami mięsnymi. Doskonale sprawdza się w pieczeniach czy klopsikach. Pasuje do curry i innych indyjskich dań na bazie ryżu. Gałka to również niezawodny składnik sosu beszamelowego i zup kremów. Polecam Wam też zetrzeć odrobinę Gałki muszkatołowej całej Prymat do ziemniaczanego purée. Uzyskacie bardzo ciekawy efekt smakowy z korzennym akcentem.
Ta przyprawa łączy w sobie pikantność i słodycz, dlatego idealnie pasuje do deserów, ciast i słodkich napojów. Szarlotka z gałką muszkatołową, ciasto dyniowe, czy pierniki zyskają prawdziwie głęboki smak.
Gałka muszkatołowa to jedna mała przyprawa, która kryje w sobie bogactwo smaków. Aby ją zastąpić, nie wystarczy jeden zamiennik. Sięgnijcie po mieszankę cynamonu i goździków, którą możecie ożywić odrobiną czarnego pieprzu. W słodkich daniach dobrze sprawdzi się również imbir, ale trzeba pamiętać, że jest on bardziej pikantny, dlatego stosujcie go z umiarem.
Gałka muszkatołowa ma niezwykły smak i żadna przyprawa nie jest w stanie w pełni oddać jej unikalnego charakteru. Dlatego dobrze jest zawsze mieć ją w swojej kuchni. Gałka muszkatołowa Prymat mielona i cała są szeroko dostępne w sklepach stacjonarnych i online. Jestem pewien, że ta przyprawa świetnie sprawdzi się w Waszych kuchniach!
POLECANE PRZEPISY
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: