![](/assets/images/play-video-icon.png)
![Fotografia przedstawiająca Doradca Smaku XII: Ziemniaki z gzikiem i śledziem, odc. 8](https://pliki.doradcasmaku.pl/doradca-smaku-xii-ziemniaki-z-gzikiem-i-sledziem-odc-80-3.jpg)
W tym odcinku Doradcy Smaku chef Robert Sowa wraca do smaków dzieciństwa, czyli smaków domowej, polskiej kuchni.
Tym razem mamy okazję poznać przepis na pieczone ziemniaki z gzikiem i filetami ze śledzia bałtyckiego. Gzik tradycyjnie przygotowujemy z tłustego twarogu, startych na tarce ogórka i rzodkiewki, czosnku i cebuli oraz śmietany. Całości dania uzupełnia sos z oleju lnianego, cebuli pokrojonej w piórka, szczypiorku z dymki i Kaparów Smak, doprawionych do smaku Pieprzem ziołowym Prymat.
POLECANE PRZEPISY
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: