Przepis i sposób przygotowania na: Ajwar, czyli pasta paprykowo-bakłażanowa
Kroki postępowania
![Krok 1 - Ajwar, czyli pasta paprykowo-bakłażanowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ajwar-czyli-pasta-paprykowobaklazanowa1-2.jpg)
![Krok 2 - Ajwar, czyli pasta paprykowo-bakłażanowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ajwar-czyli-pasta-paprykowobaklazanowa2-2.jpg)
![Krok 3 - Ajwar, czyli pasta paprykowo-bakłażanowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ajwar-czyli-pasta-paprykowobaklazanowa3-2.jpg)
![Krok 4 - Ajwar, czyli pasta paprykowo-bakłażanowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ajwar-czyli-pasta-paprykowobaklazanowa4-2.jpg)
![Krok 5 - Ajwar, czyli pasta paprykowo-bakłażanowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ajwar-czyli-pasta-paprykowobaklazanowa5-2.jpg)
![Krok 6 - Ajwar, czyli pasta paprykowo-bakłażanowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ajwar-czyli-pasta-paprykowobaklazanowa6-2.jpg)
![Krok 7 - Ajwar, czyli pasta paprykowo-bakłażanowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ajwar-czyli-pasta-paprykowobaklazanowa7-2.jpg)
Ząbki czosnku bardzo drobno kroimy.
![Krok 8 - Ajwar, czyli pasta paprykowo-bakłażanowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ajwar-czyli-pasta-paprykowobaklazanowa8-2.jpg)
W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy pokrojony czosnek. Smażymy parę minut, aż czosnek zacznie wydzielać przyjemny aromat.
![Krok 9 - Ajwar, czyli pasta paprykowo-bakłażanowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ajwar-czyli-pasta-paprykowobaklazanowa9-2.jpg)
Wtedy dodajemy wcześniej posiekane pieczone warzywa. Wyciskamy sok z połówki cytryny.
![Krok 10 - Ajwar, czyli pasta paprykowo-bakłażanowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ajwar-czyli-pasta-paprykowobaklazanowa10-2.jpg)
Dodajemy również keczup jak najbardziej pomidorowy (100g keczupu zrobione z 200g pomidorów). Jeśli mamy dodać jakiś keczup z sztucznymi dodatkami proponuję zamiast takiego keczupu dodać parę łyżeczek koncentratu.
![Krok 11 - Ajwar, czyli pasta paprykowo-bakłażanowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ajwar-czyli-pasta-paprykowobaklazanowa11-2.jpg)
Papryczki chili pozbawiamy ekstremalnie pikantnych ziarenek. Resztę kruszymy w palcach. Dodajemy również do masy. Całość mieszamy.
![Krok 12 - Ajwar, czyli pasta paprykowo-bakłażanowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ajwar-czyli-pasta-paprykowobaklazanowa12-2.jpg)
Wlewamy jeszcze około 50 ml oliwy extra vergin. Mieszamy ponownie.
![Krok 13 - Ajwar, czyli pasta paprykowo-bakłażanowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ajwar-czyli-pasta-paprykowobaklazanowa13-2.jpg)
Taką pastę dusimy około 2 godziny. Pierwszą godzinę dusząc pod przykryciem, potem odparowując wodę. Dla posiadaczy szybkowaru najpierw pastę gotujemy przez 8 minut, a potem również odparowujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. W trakcie odparowywania możemy ewentualnie posolić lub pocukrzyć do smaku. Akurat miałem dojrzałą paprykę, która oddała naturalną słodycz także tylko dosalałem do smaku.
![Krok 14 - Ajwar, czyli pasta paprykowo-bakłażanowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ajwar-czyli-pasta-paprykowobaklazanowa14-2.jpg)
![Krok 15 - Ajwar, czyli pasta paprykowo-bakłażanowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ajwar-czyli-pasta-paprykowobaklazanowa15-2.jpg)
![Krok 16 - Ajwar, czyli pasta paprykowo-bakłażanowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ajwar-czyli-pasta-paprykowobaklazanowa0-2.jpg)