Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Babka czekoladowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
cukier 35 dkg
masło lub margaryna 25 dkg
jajko 4 szt
mleko 1 mała szklanka
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 op
cukier wanilinowy 1 op
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Babka czekoladowa

Kroki postępowania

1
Miękką margarynę lub masło utrzeć na gładką masę.
Krok 1 - Babka czekoladowa foto
2
Następnie dodać 25dkg cukru , żółtka , cukier waniliowy, mąkę z proszkiem do pieczenia
Krok 2 - Babka czekoladowa foto
3
Na końcu wlać mleko i dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Babka czekoladowa foto
4
Białka ubić na sztywną pianę ,
Krok 4 - Babka czekoladowa foto
5
i wymieszać je dokładnie z ciastem.
Krok 5 - Babka czekoladowa foto
6
Ciasto podzielić na 2 równe części i do jednej z nich dodać kakao i resztę cukru - dokładnie wymieszać.
Krok 6 - Babka czekoladowa foto
7
Do natłuszczonej blachy wylać najpierw jasne ciasto a później ciemne ciasto.
Krok 7 - Babka czekoladowa foto
8
Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do ok 170 stopni i piec ok 1,5 h
Krok 8 - Babka czekoladowa foto
9
Gotową i ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem.
Krok 9 - Babka czekoladowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 15.08.2013 10:53
Fajna babka;)
Kasia35 15.08.2013 10:07
smaczna, bardzo ją lubię
kriko 15.08.2013 06:57
musi byc pyszna
Krzysztof15 15.08.2013 06:50
pyszna babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak