Przepis i sposób przygotowania na: Bułki pszenne z pupką - na drożdżach
Mąkę wsypać do sporej miski, wlać rozczyn drożdżowy, dolać połowę wody i dodać miękkie masło - wymieszać wstępie widelcem dolewając w razie potrzeby resztę wody. Zagniatać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki i miski, ale pozostanie miękkie, może być lekko klejące.
Nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 45-60 minut.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i podzielić na 10-12 części, z każdej uformować małą bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdą bułkę naciąć pośrodku łopatką do odwracania kotletów albo tępą stroną noża. Zostawić do wyrośnięcia. Ponownie zrobić nacięcie tuż przed pieczeniem. Bułki posmarować mlekiem, aby się ładnie zrumieniły.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200-210*C i piec ok. 12-15 minut.
Wystudzić na kratce.