Przepis i sposób przygotowania na: Bułki ziemniaczane
Kroki postępowania
Połączyć z puree ziemniaczanym, solą, miękkim masłem - następnie dodać mąki wymieszane z sodą i zagnieść miękkie ciasto.
Najwygodniej zrobić to za pomocą malaksera.
Przełożyć na stolnicę, posypać mąką, nakryć dużą miską i pozostawić do wyrośnięcia.
![Krok 1 - Bułki ziemniaczane foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bulki-ziemniaczane1-2.jpg)
W moim przypadku wyszło 36 niewielkich sztuk.
Każdą delikatnie spłaszczyć, posmarować roztrzepanym jajkiem, naciąć żyletką lub ostrym nożem i posypać dowolnym dodatkiem.
![Krok 2 - Bułki ziemniaczane foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bulki-ziemniaczane3-2.jpg)
![Krok 3 - Bułki ziemniaczane foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bulki-ziemniaczane2-2.jpg)
Gotowe bułeczki ostudzić na kratce.
![Krok 4 - Bułki ziemniaczane foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bulki-ziemniaczane0-2.jpg)