Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Chlebowe miseczki czosnkowe

5.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna
600 g
Czosnek suszony Prymat
4 łyżeczki
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
szczypta
Sklep Prymat
olej
2 łyzki
jajko
1
drożdże suche
1 opakowanie
woda letnia
300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebowe miseczki czosnkowe

Kroki postępowania

1
Wyrobić ciasto w malakserze lub maszynie do chleba. Jeśli robimy w maszynie. Dodajemy składniki w kolejności: najpierw płynne potem sypkie. Dodajemy tylko żółtko z jajka, białko odstawiamy na pózniej. Nastawiamy maszynę na wyrabianie ciasta. W maszynie od razu nam wyrośnie. Jeśli robimy w malakserze. Ciasto należy odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę
Krok 1 - Chlebowe miseczki czosnkowe foto
2
Ciasto dzielimy na cztery części
Krok 2 - Chlebowe miseczki czosnkowe foto
3
Formujemy kule, kładziemy na blachę wyłożoną papierem. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Wyrośnięte chlebki smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 30 minut.
Krok 3 - Chlebowe miseczki czosnkowe foto
4
Upieczone chlebki studzimy. Gdy są jeszcze lekko ciepłe odkrawamy wierzch i wydrążamy środki
Krok 4 - Chlebowe miseczki czosnkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 07.04.2015 10:26
Bardzo fajne bułeczki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak