Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z jabłkami i cynamonem jak pizza
1. Do miski przesypać mąkę, dodać sól, cukier waniliowy, suche drożdże, mak i oliwę. Dolać wodę i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrobić ponownie i rozciągnąć na blasze placek. Krawędzie zrolować aby były grubsze.
2. Jabłko obrać ze skórki podzielić na ćwiartki i pozbawić gniazd nasiennych. Naciąć nożem od zewnątrz.
3. Na patelni stopić cukier na karmel. Zmniejszyć gaz. Dolać wino i łyżkę masła klarowanego. Gdy karmel się rozpuści, dodać cynamon, który puszcza śluz i zagęszcza sos. Dorzucić rodzynki i rozdrobnione orzechy. Gdy sos będzie gęsty, zdjąć z ognia. Jabłka obtoczyć w sosie. i ułożyć na cieście. Polać sosem karmelowo cynamonowym z rodzynkami.
4. Pic około 15 - 20 minut w 180 stopniach (do zrumienienia ciasta).
5. Miętę umyć i podrzeć rękoma. Posypać pizzę.
Gotowe :)