Przepis i sposób przygotowania na: Colcannon - irlandzkie ziemniaki
Kroki postępowania
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie (można też użyć ziemniaków z dnia poprzedniego - to świetny sposób aby nic nie marnować), odcedzić.
![Krok 1 - Colcannon - irlandzkie ziemniaki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/colcannon-irlandzkie-ziemniaki1-2.jpg)
Do ziemniaków wrzucić 25 g masła i mleko, zagotować. Doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Ubić tłuczkiem na puszyste puree.
![Krok 2 - Colcannon - irlandzkie ziemniaki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/colcannon-irlandzkie-ziemniaki2-2.jpg)
Kapustę poszatkować, wrzucić na rozgrzane masło (50g) i udusić na małym ogniu do miękkości, lekko w międzyczasie posolić.
![Krok 3 - Colcannon - irlandzkie ziemniaki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/colcannon-irlandzkie-ziemniaki3-2.jpg)
Do puree ziemniaczanego dodać posiekany koperek
![Krok 4 - Colcannon - irlandzkie ziemniaki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/colcannon-irlandzkie-ziemniaki4-2.jpg)
![Krok 5 - Colcannon - irlandzkie ziemniaki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/colcannon-irlandzkie-ziemniaki5-2.jpg)