Przepis i sposób przygotowania na: Coq au vin
Kroki postępowania
Wino przelać do garnka i gotować aż zmniejszy swoją objętość o co najmniej 1/3.
Marchewkę i pędy selera pokroić w plastry.
Kurczaka podzielić, umyć i osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.
Na drugi dzień przełożyć produkty do durszlaka ustawionego nad garnkiem. Oddzielić mięso od warzyw i osuszyć na papierowych ręcznikach.
Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć mięso z każdej strony po 5 minut i odstawić na talerzyk. Na tej samej patelni usmażyć warzywa aż się zarumienią, następnie wsypać mąkę na patelnię i dokładnie wymieszać. Zalać marynatą, dodać kurczaka i zagotować - trzymać na ogniu ok. 5 minut.
Boczek pokroić w paski lub kostkę, podsmażyć na oleju aż będzie rumiany, dodać pieczarki i smażyć aż będą miękkie. Dodać do upieczonego mięsa i wymieszać.