Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Delikatna wątróbka z makaronem

4.0
(7)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbki z kurczaka 500 gramów
papryka czerwona 1 sztuka
papryka żółta 1 sztuka
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat do smaku do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku do smaku
mąka kukurydziana 2 łyżki
natka pietruszki 1 pęczek
oregano świeże 1 łyżka
cebule 2 sztuki
czosnek 1 ząbek
cukier 2 szczypty
oliwa 3-4 łyżki
woda 1 szklanka
mąka pszenna 2 łyżki
makaron grube wstążki 250 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Delikatna wątróbka z makaronem

Wątróbka z makaronem, warzywami i posiekanymi świeżymi ziołami to zdrowy, pyszny posiłek. Usmażona wątróbka jest połączona z duszonymi paprykami oraz cebulą, która tworzy przepyszną bazę dla sosu.

Panierowanie wątróbki w dwóch rodzajach mąk (pszennej oraz kukurydzianej), zapewnia jej chrupkość.

Świeże zioła - natka i oregano - to apetyczny aromat i zdrowe uzupełnienie potrawy o błonnik.

Wątróbka z makaronem w kilku krokach:

1

Makaron ugotować w osolonym wrzątku i odcedzić. 

2

Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucić posiekane cebule, dodać cukier i odrobinę wody. Gdy cebulka częściowo się skarmelizuje, to dodać zmiażdżony ząbek czosnku wymieszany ze szklanką wody.

3

Papryki pokroić i dodać do cebul. Dusić ok. 15-20 minut (cebula musi częściowo się rozgotować). W czasie duszenia uzupełniać wodę.

4

Oczyszczoną wątróbkę doprawić świeżo zmielonym pieprzem i panierować w mąkach (pszennej i kukurydzianej). Obsmażyć na rumiano z obu stron i przełożyć na talerz.

5

Wątróbkę pokroić w kostkę i włożyć na patelnię, dodać makaron, posiekane świeże zioła i całość wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, chwilę podgrzewać i gotowe.

Inne przepisy na wątróbkę: 

Wątróbka z indyka   |   Wątróbka drobiowa   |    Wątróbka w sosie własnym   |   Wątróbka wieprzowa   |   Wątróbka smażona   |   Wątróbka z jabłkiem   |   Wątróbka gotowana    |   Kurczak nadziewany wątróbką   |   Pasztet z mięsa z rosołu z wątróbką   |   Pierogi z płuckami i wątróbką

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 23.07.2013 21:46
Wątróbki z makaronem jeszcze nie łączyłam, pewnie smaczna.
cooleczka 13.11.2012 18:26
fajny przepis
PaniMISIOWA 04.07.2012 21:18
ładnie podane
Ewa104 31.03.2012 20:07
Smacznie i kolorowo.
Joanna46 12.03.2012 09:09
Dodaję przepis do ulubionych. Myślę, że się przyda.
smakowita 11.03.2012 15:13
Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam
Cukiereczek13 11.03.2012 15:05
świetnie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak