Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby duszone w śmietanie
Kroki postępowania
Grzyby obieramy z igliwia i mchu, zdejmujemy skórkę z kapeluszy, płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na durszlaku. Większe kroimy, a mniejsze zostawiamy w całości.
![Krok 1 - Grzyby duszone w śmietanie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/grzyby-duszone-w-smietanie1-2.jpg)
Cebule obieramy, siekamy w kosteczkę i szklimy na rozgrzanym maśle.
![Krok 2 - Grzyby duszone w śmietanie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/grzyby-duszone-w-smietanie2-2.jpg)
Dodajemy grzyby, ale nie wlewamy wody! Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut, po tym czasie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
![Krok 3 - Grzyby duszone w śmietanie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/grzyby-duszone-w-smietanie3-2.jpg)
Wlewamy 2/3 śmietany i gotujemy 10 minut. Do reszty śmietany dodajemy mąkę i wlewamy do grzybów. Zagotowujemy mieszając. Podajemy jako dodatek do ziemniaków, placków ziemniaczanych czy pieczywa.
![Krok 4 - Grzyby duszone w śmietanie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/grzyby-duszone-w-smietanie4-2.jpg)