Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby leśne w kremowym sosie z kaszą gryczaną
Grzyby przebrać, oczyścić i dokładnie opłukać. Pokroić i wrzucić do wrzątku.
Gotować 5 minut. Odcedzić na sitku.Kaszę gryczaną przyrządzić zgodnie z opisem na opakowaniu
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle na złoty kolor. Dodać grzyby. Smażyć przez około 5 minut co chwilę mieszając a następnie dodać 100 ml wody. Dusić pod przykryciem przez 5 minut. Odlać odrobinę wywaru do miseczki i połączyć ze śmietanką i mąką. Dodać do grzybów, doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Gotować całość aż sos będzie gładki i kremowy. Dodać poszatkowane pietruszkę i koperek.
Na kaszę gryczaną wyłożyć sos z grzybami, udekorować serem.
Smacznego.