Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wołowy
- gulasz do ziemniaczków
- sos z mięsem do obiadu
- prosty sos z wołowiną
Warto znać przepis na gulasz z mięsa wołowego, po który sięgniecie przygotowując różnorodne dania kuchni polskiej. Sprawdźcie jak zrobić gulasz wołowy!
Kroki postępowania
Mięso pokroić w grubą kostkę, posypać świeżo mielonym pieprzem. Odstawić do lodówki na 30 minut. Przed obsmażeniem mięso oprószyć mąką pszenną.
![Krok 1 - Gulasz wołowy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/gulasz-wolowy18-2.jpg)
![Krok 2 - Gulasz wołowy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/gulasz-wolowy19-2.jpg)
Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu, pod koniec smażenia, dodać do cebuli 1 łyżeczkę słodkiej papryki. Wymieszać i dodać do mięsa. Wrzucić parę suszonych grzybów, podlać bulionem i dusić pod przykryciem do miękkości.
![Krok 3 - Gulasz wołowy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/gulasz-wolowy20-2.jpg)
Zaciągnąć mąką ziemniaczaną wymieszaną z łyżką wody i śmietaną. Doprawić do smaku - solą i pieprzem.
Podawać z kaszą gryczaną, podpłomykiem, ziemniakami, kopytkami, plackami ziemniaczanymi – co kto lubi.
![Krok 4 - Gulasz wołowy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/gulasz-wolowy21-2.jpg)