Przepis i sposób przygotowania na: KACZKA z JABŁKAMI i ŻURAWINĄ
Tak przygotowaną odkładamy w misce na całą noc do lodówki do zamarynowania.
Następnego dnia jabłka kroimy w ćwiartki (z jabłek trzeba wyciąć gniazda nasienne) mieszamy z żurawiną i wkładamy do środka kaczki.
Kaczkę zszywamy nicią spożywczą i wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni przez około 30 minut bez przykrycia, potem obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy około 1,5 godziny (kaczka około 1,5 kg do większej trzeba wydłużyć czas pieczenia)
Podczas pieczenia kaczkę trzeba polewać wytapiającym się z niej tłuszczem i obrócić na druga stronę.
Pół godziny przed końcem pieczenia do naczynia żaroodpornego można włożyć główkę czosnku w łupinach przecięta na połówki.