Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka z pomarańczami i sosem porzeczkowym
pokrojoną w plasterki marchewkę , kaczkę obłożyłam również piórami masła . Podlałam bulionem, zakryłam folią do pieczenia i w 175C piekłam przez 20 minut. Następnie odkryłam folię i piekła się dalej w między czasie obrałam 3 pomarańcze i pokroiłam w grube plastry.
Kaczkę przed włożeniem do piekarnika obłożyłam wiórkami masła,
co 20 minut polewałam kaczkę sosem z dna brytfanki.Po półtorej godzinie przełożyłam kaczkę na drugą stronę, czyli piersiami do góry. Kaczkę nakłułam, aby wytopił się z niej bardziej tłuszcz. W międzyczasie przygotowałam sos..
starłam skórkę z jednej pomarańczy,drugą pomarańczę obrałam i wycisnęłam z niej sok , a miąższ drobno posiekałam.Dodałam migdały, lampkę wina i dwie łyżki dżemu porzeczkowego, wszystko gotowałam, do momentu gdy odparowało nieco wino i dodałam łyżkę mąki ziemniaczanej..
Zamiast dżemu i mąki ziemniaczanej można by dodać galaretkę porzeczkową, niestety sklepy w okolicy w taką się nie zaopatrują .
Kaczkę podałam z gotowanymi marchewkami i pieczonymi łódkami ziemniaków.
aby wszystko poszło zgodnie z planem.. Kaczkę trzeba obowiązkowo podlewać, bo inaczej będzie sucha ! Pomarańcze i cytryna do kaczki muszą być obrane ze skórki, nieobrane sprawiają, że mięso robi się kwaśne.
Smacznego :)