Przepis i sposób przygotowania na: Karminadle czyli kotlety mielone
Karminadle przepis na tradycyjną potrawę pochodzącą ze Śląska. Są to kulki z mięsa mielonego, które smażymy na patelni. Zasadniczo nie różnią się niczym od popularnych kotletów mielonych. Na Śląsku karminadle to jedno z częściej przygotowywanych dań obiadowych.
Karminadle przepis - krok po kroku.
Mięso myjemy suszymy i mielimy w maszynce do mięsa. Bułkę namoczyć w wodzie a gdy zmięknie odcisnąć. Następnie do miski wbijamy jajko dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę bułkę oraz przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie wyrobić ręką na jednolitą masę. Gdy wszystko jest gotowe formujemy okrągłe spłaszczone kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy z obu stron na mocno brązowy kolor. Smacznego!