Przepis i sposób przygotowania na: Ketchup z cukinii
Cebulę posiekać, posolić i również wymieszać.
Warzywa pozostawić nasolone przez kilka godzin - następnie dokładnie odcisnąć z wytworzonego soku.
Przełożyć do garnka, wlać ocet, dodać przyprawy, posiekaną paprykę czerwoną - podlać wodą, nakryć i gotować 30 minut, aż warzywa zmiękną.
Dolać ocet, dodać trochę cukru i dusić przynakmniej godzinę, a następnie dodać olej, koncentrat pomidorowy i zagotować.
Wszystko razem zmiksować na jednolity sos i ponownie zagotować oraz doprawić ostatecznie do smaku.
W tym celu przestudzić i schłodzić w lodówce niewielką ilość sosu - zupełnie inaczej będzie smakował na zimno, gdyż nie będzie tak wyrazisty w smaku, jak gorący!
Sosem napełnić średnie słoiczki i zapasteryzować.