Przepis i sposób przygotowania na: Korniszony domowe w butelce
Ogórki umyć, osączyć, odciąć jak najcieniej końcówkę, przy której była szypułka.
Ogórki wrzucić do 5L butli po wodzie mineralnej, dołożyć obrane i nacięte ząbki czosnku, wsypać nasiona kopru oraz chrzan.
W międzyczasie zagotować solankę, odstawić do ostygnięcia - zalać nią ogórki, kiedy osiągnie temperaturę pokojową.
Zakręcić butlę i odstawić na 3-5 dni, aż ogórki lekko ukisną.
Zlać cały kwas z butli - ząbki czosnku mogą pozostać.
MARYNOWANIE:
Zagotować marynatę z przyprawami i kawałkami cebuli oraz marchewki - pozostawić do ostygnięcia.
Chłodną marynatą zalać ogórki, zakręcić i pozostawić na 2-3 tygodnie w ciemnym miejscu (np. kuchenna szafka).
Zakwas zlany z kiszonych ogórków można zapasteryzować lub zamrozić - użyć do zakwaszania zup.