Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Krokiety z kapustą i grzybami

5.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Naleśniki:

mąka pszenna
2 szklanki
mleko 3,2%
250 mililitrów
woda
250 mililitrów
jajko
3 sztuki
olej
1/2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat

Farsz:

kapusta kiszona
500 gramów
grzyby suszone
50 gramów
pieczarki
300 gramów
cebula
1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 szczypty
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
1/2 łyżki
Sklep Prymat
cukier
1 szczypta
Ziele angielskie całe Prymat
3 sztuki
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
3 sztuki
olej
1 łyżka
masło
1 łyżka

Dodatkowo:

jajko
3 sztuki
Musztarda sarepska Prymat
1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Bułka tarta klasyczna Prymat
3/4 szklanki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z kapustą i grzybami

Naleśniki:

Składniki ciasta zmiksować. Ciasto odstawić na 30 minut. Na dobrze rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki z obu stron na rumiano.

Farsz:

Suszone grzyby namoczyć dzień wcześniej w gorącej wodzie. Odcedzić (wodę z moczenia zachować). Pokroić na mniejsze kawałki.

Kiszoną kapustę przepłukać, odcisnąć i poszatkować. Włożyć wraz z grzybami do garnka, zalać wodą spod grzybów i uzupełnić wodą w takiej ilości, aby kapusta była zakryta. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na wolnym ogniu, aż kapusta i grzyby będą miękkie. Odcedzić, usunąć ziela angielskie i liście laurowe. Dokładnie odsączyć.

Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać szczyptę cukru. Cebulę przełożyć do kapusty z grzybami. Na tej samej patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć na mocnym ogniu do całkowitego odparowania wody i przyrumienienia się pieczarek. Pieczarki dodać do reszty składników. Farsz wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Przygotowanie krokietów:

Na każdego naleśnika nakładać po 2-2,5 łyżki farszu, zwijać w krokieta. Krokiety panierować w roztrzepanym jajku (z dodatkiem soli i musztardy) oraz bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Podawać z barszczem czerwonym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 28.04.2015 06:46
smaczne krokiety
MałaMi89 27.04.2015 23:35
Zjadłabym takiego z barszczykiem :) i przy okazji -jestem pod wrażeniem zdjęć! Nie tylko tutaj ;))
Internetowa Kuchnia 27.04.2015 22:33
bardzo lubię
Katarzyna59 27.04.2015 20:37
bardzo lubię
halina17 27.04.2015 20:24
Smaczne krokiety.
Wiktoria29 27.04.2015 20:17
uwielbiam takie krokiety, obłędne zdjęcie
Malinka 27.04.2015 20:12
Przepyszne krokiety, takie właśnie lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak