Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w ziemniaczanych gniazdkach z sosem pieczarkowym
Kroki postępowania
Filety płuczemy i oczyszczamy. W miseczce mieszamy oliwę z musztardą i sosem sojowym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso nacieramy solą, pieprzem i marynatą. Odstawiamy na 15-30 minut do lodówki. Następnie grillujemy ok. 20-35 minut.
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki (ok. 2 mm), po czym siekamy w bardzo cienkie słomki/paseczki. Pokrojone ziemniaki umieszczamy na sicie i płuczemy tak długo aż woda będzie czysta – dzięki temu będą chrupiące. Odsączamy na sicie, po czym przekładamy do miski, dodajemy mąkę kukurydzianą i sól. Mieszamy aż składniki się połączą.
Pieczarki myjemy i kroimy w grube plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy masło, cebulę kroimy w talarki i podsmażamy, po chwili dodajemy pieczarki. Po kilku minutach dodajemy trochę soli, cząbru i pieprzu. Smażymy aż pieczarki się lekko zarumienią. Następnie wlewamy rosół i dusimy aż zredukuje się o połowę. Zdejmujemy na chwilę z palnika i powoli wlewamy śmietanę, ciągle mieszając. Sos znowu podgrzewamy, dodajemy musztardę i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie kurczak w ziemniaczanych gniazdkach z sosem pieczarkowym:
Fileta kroimy w kostkę i wsypujemy do naszych ziemniaczanych gniazdek. Na kurczaka nakładamy sos pieczarkowy. Podajemy ciepłe.