Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne po mojemu
Na dużej patelni rozgrzać olej.
Na rozgrzanym oleju smażymy mięso,mieszając co jakiś czas.
Gdy mięso jest już podsmażone dodajemy warzywa i dusimy około 10 min. na wolnym ogniu, regularnie mieszając ( warzywa nie mogą być zbyt miękkie)
Doprawiamy solą,pieprzem i mieszanką przypraw.Dokładnie mieszamy.
Na końcu dodajemy 3/4 zmiksowanych pomidorów ,dokładnie mieszamy i przesmażamy jeszcze 2-3 minuty.
Makaron lasagne podgotowujemy około2-3 min.w wodzie z solą i odrobiną oleju ( wrzucamy po 4 listki i mieszamy co jakiś czas)Ja gotuję makaron porcjami,przekładam farszem i znów następna porcja w trakcie przekładania żeby makaron nie posklejał mi się.
Naczynie żaroodporne smarujemy połową pozostałych pomidorów ( gdy są zbyt gęste dodajemy odrobinę wody) i układamy placki makaronu jeden obok drugiego a następnie 2-3 duże łyżki farszu,rozsmarowujemy dokładnie na całości i znów warstwa makaronu,powtarzamy czynność do wyczerpania się farszu i makaronu.
Ostatnią warstwą ma być makaron który smarujemy pozostałymi pomidorami,posypujemy mieszanką przypraw do kuchni włoskiej i posypujemy utartym serem żółtym.Naczynie przykrywamy i zapiekamy 25-30 min w 190°C.
Można podawać z bagietką.
Smacznego:)