Przepis i sposób przygotowania na: Łódeczki ryżowe z zielonym pesto
Kroki postępowania
PRZYGOTOWANIE:
Umytą i osuszoną rukolę wkładamy do rozdrabniacza wraz z 3 ząbkami czosnku, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i miksujemy do częściowego rozdrobnienia.
Ostudzone orzeszki rozbijamy w moździerzu.
Starty ser oraz rozbite w moździerzu orzeszki ziemne dodajemy do rozdrobnionej z czosnkiem rukoli, dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek i miksujemy* do odpowiedniego rozdrobnienia i połączenia się składników. Całość doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
* miksujemy dosłownie kilka sekund, aby nie dopuścić do powstania jednolitej "papki".
Gotowe pesto odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, przekładamy do miski i studzimy.
Do ostudzonego ryżu dodajemy 1 jako, 1 łyżkę mąki i przyprawy: 2 łyżeczki bazylii oraz czarny pieprz. Całość doprawiamy do smaku solą ziołową i dokładnie mieszamy.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.
Gotowe przekąski doskonale sprawdzą się podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Życzę smacznego! :)