Przepis i sposób przygotowania na: naleśniki ze szpinakiem i serem feta
jajka utrzepać na delikatny kogel mogel wraz solą. Dodać mleko a następnie łyżkę oleju oraz po łyżce mąkę do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na jakieś 30 minut do napęcznienia i smażyć cienkie placki na małej ilości oleju.
nadzienie:
szpinak (najlepiej mrożony ze śmietaną) przesmażyć wraz z roztartym czosnkiem ok. 5minut. Ser feta rozdrobnić widelcem i dodać do niego ser twarogowy. Dodać przyprawy: imbir, pieprz czarny, kolorowy i inne wg uznania. Do serów dodać szpinak i dobrze wymieszać.
Usmażone naleśniki przełożyć farszem i poukładać w naczyniu żaroodpornym. Naleśniki można przesmarować farszem jeśli zostanie a jeśli nie, polać je sosem zrobionym z roztopionego masła wraz ze śmietaną.
Naleśniki wstawić do piekarnika na ok 150-180stopni na jakieś 30-40 minut.