Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

ogórki konserwowe

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki
2 kg
cukier
40-50 g
sól kuchenna
20 g
woda
ocet
koper
do słoików
chrzan
1 sztuka z liściami
Sklep Prymat
papryka
5 g
Sklep Prymat
czosnek
3-4 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: ogórki konserwowe

1. Ogórki dokładnie wymyć.

2. Zagotować wodę z dodatkiem soli kuchennej, cukru i octu.

3. Warzywa dokładnie umyć

4. Przygotować słoiki. Na dno każdego wyłożyć czosnek, korzeń i listki chrzanu i koper. Ogórki układać pionowo. Gorącą zalewą zalać słoiki. Słoiki szczelnie pozamykać.

5. Na dno dużego garnka wsadzić ścierkę (aby słoiki podczas gotowania nie poobijały się o dno). Wstawić słoiki, zalać wodą tak aby je całkowicie zakryła. Pasteryzować ok 20 minut. Po upłynięciu wskazanego czasu, zdjąć garnek z ognia i stopniowo odlewając odrobinę wrzątku uzupełniać jej braki zimną wodą chłodząc w ten sposób słoiki z ogórkami.

SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emiliozo 14.10.2011 17:48
moje ulubione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak