Przepis i sposób przygotowania na: Panna cotta w syropie z gruszkami
Panna cotta: Szykujemy foremkę – silikonowa, ceramiczna lub plastikową. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, odstawiamy do napęcznienia. Śmietankę mocno podgrzewamy, ale nie zagotowujemy, dodajemy cukier, żelatynę, przekrojona na pól laske wanilii ( lub esencje, cukier wanilinowy), mieszamy dokaldnie. Odstawiamy do ochłodzenia, po czym wyciagamy laske wanilii, wlewamy do foremki lub foremek. Odstawiamy do lodówki na 5 godzin. Po czym delikatnie nacinamy brzegi deseru i zanurzamy na kilka sekund w goracej wodzie. Przewracamy do góry dnem i zostawiamy deser na talerzu, polewamy sosem owocowym, syropem z owocami lub zwykłym sokiem owocowym. Proponuje podawac Panne cotte z kwasnymi sosami czy owocami. Deser jest bardzo slodki, zdecydowanie wole jego spolszczone odpowiedniki z dodatkiem mleka.