Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z grzybów leśnych i pieczarek
Grzyby leśne oczyścić i opłukać - odsączyć w wirówce do sałaty i pokroić w paski. Pieczarki obrać i utrzeć na grubej tarce.
Cebulę białą i czerwoną obrać, posiekać i lekko zrumienić na stopionym smalcu, dodać utarte pieczarki, przesmażyć, dołożyć pokrojone grzyby leśne oraz pokrojone zimne masło i dusić 20 minut, podlewając wywarem z warzyw - dosypać kaszę mannę i mieszać, aż wchłonie płyn - doprawić do smaku, ostudzić i zmielić maszynką do mięsa lub malakserem.
Ugotowane warzywa utrzeć na grubej tarce lub zmiksować razem z grzybami.
Bułkę tartą zalać taką ilością wywaru warzywnego, aby po nasiąknięciu była wilgotna i dobrze spęczniała, ale nie powinien wypływać z niej płyn. Połączyć ją z rozdrobnioną masą grzybową i świeżo wyciśniętym czosnkiem. Do masy dodać jajka, przyprawy i starannie wyrobić.
Gotową masę pasztetową przełożyć do formy posmarowanej smalcem i posypanej bułką tartą - wierzch wyrównać i również posypać bułką tartą.
Zapiekać 45-60 minut w temp. 170-180*C.
Masę grzybową można wzbogacić posiekaną zieleniną, mielonym jałowcem, paseczkami papryki, etc.
Pasztet najsmaczniejszy jest na drugi dzień po upieczeniu.