Przepis i sposób przygotowania na: Placek z buraków cukrowych
Kroki postępowania
(niektórzy gotują buraka dopiero później ścierają ale moim zdaniem wtedy nie ma takiego smaku)
![Krok 1 - Placek z buraków cukrowych foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/placek-z-burakow-cukrowych1-2.jpg)
Drożdże kruszymy palcami i rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody letniej.
![Krok 2 - Placek z buraków cukrowych foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/placek-z-burakow-cukrowych2-2.jpg)
Jeśli lubicie dość słodkie placki można dodać ok.1 łyżeczki cukru ja nie dodaje bo dla mnie jest wystarczające.
![Krok 3 - Placek z buraków cukrowych foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/placek-z-burakow-cukrowych3-2.jpg)
Ciasto wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji dodając ciągle mąkę dopóki ciasto nie będzie lepkie.
Powinno być ono trochę luźne (jak na bułki)
![Krok 4 - Placek z buraków cukrowych foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/placek-z-burakow-cukrowych4-2.jpg)
![Krok 5 - Placek z buraków cukrowych foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/placek-z-burakow-cukrowych5-2.jpg)
Ja odstawiam na ok 1 godz by tez nie wypłynęło mi z blachy bo nie lubię grubych placków.
![Krok 6 - Placek z buraków cukrowych foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/placek-z-burakow-cukrowych6-2.jpg)
Jeśli macie piekarnik z termo obiegiem temp. może być mniejsza.
![Krok 7 - Placek z buraków cukrowych foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/placek-z-burakow-cukrowych7-2.jpg)
Życzę udanych wypieków.
![Krok 8 - Placek z buraków cukrowych foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/placek-z-burakow-cukrowych0-2.jpg)