Soczewice zalac zimna woda, ok 2 cm ponad powierzchnie ziaren i moczyc przez ok 20 min, po czym dobrze przeplukac, az woda bedzie czysta. Zagotowac rosól i wrzucic pokrojona w kostke cebule, pokrojona w polpaski marchewke i pietruszke, pokrojona w plastry lodyge selera oraz lisc laurowy. Gotowac ok 20 min na malym ogniu, po czym dodac groszek, soczewice,pól duzego, ktorego kroimy na plasterki, dodac ok lyzeczke papryki i pomidory i gotowac na niewielkim ogniu przez ok 10-15 minut, tuz przed zakonczenim dodac pokrojony w cienkie slupki lub kosteczke czosnek, doprawic, zagotowac. Mozna dodac przecier pomidorowy, tuz przed zakonczeniem gotowania i zagotowalac.Mozna dodatkowo podawac z ziemniakami, ryzem lub makaronem. Zawsze robie geste zupy i ta podawalam w pierwotnej wersji, bez dodatków.