Przepis i sposób przygotowania na: Quiche / tarta z warzywami
1. Ciasto kruche: z podanych składników
zagnieć ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w
lodówce.
2. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto, podsypując mąką.
Ułożyć je w okrągłej formie. Dno ciasta ponakłuwać
widelcem i wstawić do nagrzanego do 175 st.C piekarnika, podpiekać 15
minut.
Pozostawić w formie do wystygnięcia.
3. Nadzienie: Cebulę pokroić w piórka zeszklić na oleju Papryki
oczyścić pokroić w paseczki. Z cukinii wydrążyć miąższ i zetrzeć na tarce. Seler pokroić na plastry.
Marchewkę, pietruszkę oczyścić i zetrzeć na tarce.
Warzywa dodać do cebuli i lekko podusić.
4. Sos jajeczno- serowy:
Mleko,serek,śmietanę kremówkę,mąkę ziemniaczaną roztrzepać z 3
jajkami, dodać wyciśnięty czosnek, doprawić w/w przyprawami. Na
koniec dodać starty ser i wymieszać.
5. Na spodzie ciasta rozłożyć warzyw i zalać sosem.
6. Piec w nagrzanym do 175 st.C piekarniku i przez około 50 minut.