Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ryba po grecku z przecierem

5.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Odkryj przepis na wyjątkową rybę po grecku z przecierem pomidorowym – soczysta ryba w aromatycznym sosie pomidorowym z warzywami, która zachwyci każdego smakosza. Przygotuj to tradycyjne danie z nowoczesnym akcentem.

Składniki:

filety rybne
700 g
marchew
5 sztuk
pietruszka
1 sztuka
seler
1 sztuka
cebula
2 sztuki
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
koncentrat pomidorowy
2 łyżki
przecier pomidorowy
400 ml
woda
1/2 szklanki
olej do smażenia
mąka
do panierowania ryb
Majeranek suszony Prymat
do oprószenia ryb
Sklep Prymat
jajko
2-3 sztuki
Imbir mielony Prymat
1/2 łyżeczki
tymianek
1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku z przecierem

Ryba po grecku z przecierem pomidorowym to smaczna alternatywa dla klasycznej wersji tego dania. Dzięki dodatkowi przecieru pomidorowego, sos staje się bardziej intensywny i aromatyczny. Dowiedz się, jak w kilku prostych krokach stworzyć ten pyszny i zdrowy posiłek.

Kroki postępowania

1

Filety ryby (u mnie z morszczuka) pokroić na kawałki i oprószyć majerankiem.

Krok 1 - Ryba po grecku z przecierem foto
2
Panierować w roztrzepanych jajkach i mące, usmażyć na oleju na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku.
Krok 2 - Ryba po grecku z przecierem foto
3
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać starte warzywa i wszystko razem przesmażyć. Potem podlać wodą, dodać tymianek, słodką paprykę i imbir, doprawić do smaku solą z pieprzem. Wszystko dusić od czasu do czasu mieszając.
Krok 3 - Ryba po grecku z przecierem foto
4
Gdy woda odparuje dodać przecier i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwile dusić aby składniki się połączyły.
Krok 4 - Ryba po grecku z przecierem foto
5
Do naczynia (u mnie żarooporne owalne) przełożyć połowę warzyw. Na warzywach ułożyć kawałki usmażonej ryby, przykryć pozostałymi warzywami.
Krok 5 - Ryba po grecku z przecierem foto
6
Można jeść od razu na ciepło ale najlepiej smakuje na drugi dzień na zimno , gdy smaki się przegryzą.
Krok 6 - Ryba po grecku z przecierem foto

Sprawdź też: 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 10.03.2014 16:09
tak pięknie podana że mogę jeść od razu
IlonaAlbertos 12.02.2014 21:22
Uwielbiam rybę po grecku.
Kuchenka 18.01.2014 09:06
fajnie wygląda:)
Rysia 30.12.2013 16:02
Ładnie się prezentuje.
ONY_za_kare 30.12.2013 12:57
bardzo lubię :)
Mniam 30.12.2013 10:16
Ryba po grecku jest przepyszna. Pięknie udekorowałaś swoje danie :)
Pani Domu 30.12.2013 08:36
smaczna rybka
norweska20 30.12.2013 00:05
rybka w pysznym sosie
Noruas 29.12.2013 23:40
faktycznie, potrawa tradycyjna a dekoracja niesamowita.
Iwusia 29.12.2013 22:56
bardzo smaczna sałatka rybna
Bernadeta1 29.12.2013 22:54
na sam widok takiej rybki ślinka leci, pycha
Beata999 29.12.2013 22:50
O,jak ładnie udekorowana ,ta popularna potrawa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak