Przepis i sposób przygotowania na: Sakiewki ze szpinakiem i serem feta
Szpinak przekładamy do garnuszka, i na małym ogniu rozmrażamy go, gotując pod przykryciem ok. 15 min. Lekko odcedzamy jeśli woda nie odparowała w całości.
Doprawiamy czosnkiem, wyciśniętym przez praskę.
Lekko studzimy. W tym czasie ser feta w miseczce rozdrabniamy. Wrzucamy do szpinaku i mieszamy. Możemy doprawić do smaku- ale wg mnie ser feta jest na tyle słony, że nie potrzeba żadnych przypraw dodatkowych.
Ciasto tniemy wg uznania na trójkąty lub prostokąty, nakładamy na jedną połowę nasz farsz z fety i szpinaku i zaklejamy dobrze brzegi.
Gotowe sakiewki smarujemy rozmąconym żółtkiem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 220 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut.
Wyśmienicie smakują na ciepło ale także na zimno.
Polecam