Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z tuńczykiem i kaszą pęczak
Sałatka z kaszą pęczak to orzeźwiająca propozycja lunchowa czy obiadowa, a także świetna przekąska na przyjście gości. Dodatek kaszy pęczak sprawia, że danie to jest sycące, a dodatek natki pietruszki, tuńczyka i papryki dodaje jej lekkości, podobnie jak sam dressing, którym zwieńcza się całość dania. Wystarczy Wam jedynie sok z cytryny, odrobina słodzika (w tym przypadku ksylitol) oraz oliwa. Wszystko razem połączcie i zachwyćcie się wyjątkowym smakiem.
PRZYGOTOWANIE:
1. Kaszę pęczek płuczemy, a następnie gotujemy ją w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła. Kaszę studzimy.
2. Paprykę kroimy w drobną kostkę , a natkę pietruszki siekamy.
Kukurydzę i tuńczyka odsączamy z zalewy i dodajemy do miski wraz z ostudzoną kaszą, pokrojoną papryką i pietruszką - wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, cukrem brzozowym i oliwą z oliwek.
Życzę smacznego! :)