Przepis i sposób przygotowania na: Schab faszerowany suszonymi pomidorami i serem owczym podawany z kluskami śląskimi i sosem estragonowym
2. Kroimy suszone pomidory oraz ser owczy. Mieszamy je i wypełniamy nimi po brzegi rękaw w mięsie.
3. Schab obtaczamy w oliwie pozostałej z suszonych pomidorów, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem (wg uznania).
4. Odstawiamy schab na 3-4 godziny (do lodówki).
5. Pieczemy około godzinę w piekarniku z termoobiegiem (zaczynamy od 120 stopni, stopniowo zwiększając temperaturę co 10-15 minut o 10 stopni - dzięki temu schab nie stanie się wysuszony). W czasie pieczenia kilka razy przewracamy mięso. 10 minut przed końcem pieczenia ustawiamy pieczenie na opcję grill z termoobiegiem (200 stopni). Mięso stanie się dzięki temu bardzo rumiane.
Etap. 2. - kluski śląskie
1. Ziemniaki dokładnie przeciskamy przez praskę.
2. Masę ugniatamy w misce, dzielimy na cztery części, jedną ćwiartkę wyjmujemy, wypełniamy mąką ziemniaczaną, dodajemy żółtko, masło i sól.
3. Dokładnie wyrabiamy ciasto, następnie formujemy kluski, pamiętając o wgłębieniu.
4. Gotujemy, wrzucając na osoloną, wrzącą wodę. Po wypłynięciu czekamy około 2 minuty.
Etap 3. - sos estragonowy
1. Zagotowujemy szklankę wody i wrzucamy do niej estragon (koniecznie świeży lub mrożony!). Przez 5 minut gotujemy. Następnie dodajemy sos pozostały z pieczenia schabu. Będą w nimi i pomidory, i roztopiony ser owczy - świetnie komponują się z estragonem.
2. Mąkę rozrabiamy z mlekiem skondensowanym (najlepiej zblendować), a następnie dodajemy do wody z estragonem. Mieszamy aż zgęstnieje, doprawiamy przyprawą w płynie