Przepis i sposób przygotowania na: SCHAB W GLAZURZE Z POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH I MIODU
W międzyczasie przygotowuję marynatę: w garnku zagotowuję powidła, sos sojowy, ocet winny oraz miód. Minutę gotuję na małym ogniu, mieszając, studzę.
Mięso wyjmuję z wody, osuszam ręcznikiem papierowym. Dokładnie smaruję marynatą, układam na nim liście bazylii i czosnek. Odstawiam do lodówki na minimum 12 h.
Nadmiar marynaty odlewam do miseczki, schab zawijam w folię aluminiową (wraz z czosnkiem i bazylią). Piekę około 70 minut w temperaturze 190 stopni (w czasie pieczenia podlewam pozostałym sosem). Odkrywam mięso, zmniejszam temperaturę do 170 stopni i piekę kolejne 20 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik, zostawiam w nim mięso na 10-15 minut.