Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Smażone pierogi z maślakami i kapustą

5.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Farsz:
maślaki
20 dag
cebula
1
czosnek ząbki
2
olej
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
Ciasto:
ziemniaki ugotowane
40 dag
mąka pszenna
5 łyżek
jajko
2
sól
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia
kapusta kiszona
15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone pierogi z maślakami i kapustą

Kroki postępowania

1
Z maślaków zdejmujemy skórkę i kroimy na mniejsze kawałki (średniej wielkości kapelusze na ok. 8 części).
Krok 1 - Smażone pierogi z maślakami i kapustą foto
2
Obraną cebulę kroimy w zgrabną kostkę a czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju,na której smażymy cebulkę razem z czosnkiem i grzybami.
Krok 2 - Smażone pierogi z maślakami i kapustą foto
3
. Po 5 minutach dodajemy kapustę kiszoną, którą wcześniej dokładnie odciskamy i drobno siekamy – całość dusimy jeszcze 5-10 minut, doprawiamy do smaku.
Krok 3 - Smażone pierogi z maślakami i kapustą foto
4
Waga podanych ziemniaków jest już po ich wcześniejszym ugotowaniu i przepuszczeniu przez specjalną praskę. Do dokładnie przeciśniętych ziemniaków wbijamy jajko, dodajemy sól oraz mąkę – zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto zbytnio się lepi do rąk to możemy dodać nieco więcej mąki.
Krok 4 - Smażone pierogi z maślakami i kapustą foto
5
Gotowe ciasto dość cienko wałkujemy obficie podsypując mąką, gdyż jest dość delikatne. Z ciasta wykrawamy krążki miseczką o średnicy ok. 13-15cm. Na środku każdego z krążków układamy po 1 łyżce ostudzonego farszu, brzegi delikatnie moczymy wodą i sklejamy pierożki – boki lekko dociskamy widelcem tworząc ładny wzorek.
Krok 5 - Smażone pierogi z maślakami i kapustą foto
6
Przygotowane pierogi delikatnie obtaczamy w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej
Krok 6 - Smażone pierogi z maślakami i kapustą foto
7
smażymy na patelni na rumiano po obu stronach. Ważne aby podczas smażenia używać drewnianych łyżek i łopatek, jeśli będziemy obracać pierożki zwykłymi, metalowymi sztućcami to mogą nam popękać.
Krok 7 - Smażone pierogi z maślakami i kapustą foto
8
Pierożki najlepiej smakują na gorąco, można je podawać z np. czerwonym barszczem.
Krok 8 - Smażone pierogi z maślakami i kapustą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata23 14.03.2013 12:20
super pierożki
Monika58 11.11.2012 10:00
dobre
babajaga1969 27.10.2012 12:17
smaczne i chyba poprawia humor w taki pochmurny dzień:))
ziutula
ziutula 27.10.2012 11:23
fajne takie z ziemniaków pierożki, a nadziane pysznie...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak